Българската банка за развитие е усъвършенствала трите продукта за подпомагане на хотелиери и ресторантьори, така че евтините кредити да са още по-полезни за бизнеса. Това стана ясно от срещата, организирана от председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров с представители на туристическия бизнес.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев обясни, че програмата за подпомагане на бизнеса е на стойност 40 млн. лв.

Хотелиерите могат да кандидатстват за заем до 750 000 лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева. По евтините заеми е предвиден гратисен период, като той е 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите.

Хотелиерите настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков

Хотелиерите настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков

Не били получили никакви помощи

Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя, като минималната предвидена лихва е 2,8%, а при липса на достатъчно голямо обезпечение и лошо кредитно досие този процент ще расте. Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци, посочи още шефът на ББР.

За евтините кредити ще могат да кандидатстват хотелиери, които са затворили заради пандемията, както и ресторанти, които тепърва отварят. Допустими за финансиране са и дружества с просрочени задължения до 90 дни, както и такива, които са били максимум 2 години на оперативна загуба в периода 2018 - 2021 г.

От своя страна председателят на БХРА Георги Щерев настоя държавата да се помисли за вариант за грантово финансиране, като поне 50% от стойността на заемите, които ББР отпуска, да бъде безвъзмезден.

Ричард Алибегов: Мерките няма да стигнат до бизнеса

Ричард Алибегов: Мерките няма да стигнат до бизнеса

Против двойния стандарт на мерките