Окръжните прокурори в Шумен постигна ефективна осъдителна присъда от седем години и три месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим за 26-годишния Сергей Атанасов от Смядово, съобщиха от прокуратурата.

Атанасов бе обвиняем за извършен грабеж на златен синджир със златен медальон с тегло 19,80 г при условията на опасен рецидив.

26-годишният мъж бил приет за лечение в болницата в Шумен. Режимът в болничното заведение позволявал излизане извън сградата. На 19 април 2015 г. Сергей Атанасов излязъл на разходка в парка на площад „Оборище” в Шумен, където забелязал жена с масивен златен медальон на златна верижка.

Когато набелязаната от него жертва тръгнала да пресича, Атанасов се доближил и издърпал силно от врата й ланеца, който се скъсал. След това се прибрал в болницата и се похвалил на друг пациент, който е свидетел по делото.

В момента Сергей Атанасов се намира в ловешкия затвор, където изтърпява друга присъда. Той е осъждан многократно за престъпления против собствеността, за които е получавал ефективни наказания лишаване от свобода. От вчера с присъда на Окръжния съд в Шумен 26-годишният Сергей Атанасов ще изтърпява още седем години три месеца лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.