Специалисти успешно успяха да извършат първата по рода си сърдечна операция на куче. Лекарите спасиха живота на лабрадор с болно сърце, водач на фондация "Очи на четири лапи".

Операцията е извършена от специалисти от Централната ветеринарна клиника и Сити Клиник, съобщават от пресофиса им.

Кучето водач Артър 7 години безрезервно служи на своя приятел и незрящ стопанин Милю Карамитев. Артър е 9-годишно специално обучено мъжко куче водач.

Оказва се, че подобна операция се извършва за пръв път не само у нас, но и в световен мащаб.

Диагнозата на Артър е тумор в лявото предсърдие. Шансовете му за оцеляване били нищожни. Албена Алексиева от фондация "Очи на четири лапи" изказва благодарността си към д-р Ранко Георгиев - ветеринарен кардиолог от Централната ветеринарна клиника и д-р Георги Игнатов - кардиохирург от Сити Клиник. Те са приели случая като своя лична кауза и са направили всичко възможно, за да спасят кучето.

Страшната диагноза е поставена през ноември от д-р Георгиев. Въпреки вероятността от фатален изход, той решава да се бори за последния останал шанс за спасяването на Артър.

Д-р Ранко Георгиев обяснява, че подобна операция не може да се извърши, ако сърцето работи. Затова се наложило да предприемат процедура, която досега не е правена на куче пациент. Става въпрос за отворена сърдечна операция, при която самото сърце се спира за определено време. Функцията му се поема от специална машина "сърце-бял дроб". Опити за подобни процедури за пациенти-кучета се провеждат в Токио, Колорадо и Лондон.

Операцията е продължила 6 часа. Сърцето на лабрадора е спряно за около 20 минути. Пациентът е бил прикачен към машината за кардиопулмонален байпас около 2 часа. Екипът в операционната зала се състои от 10 специалисти - 7 хуманни и 3 ветеринарни лекари.

Автор на уникалната операция е сърдечният хирург от Сити Клиник Сърдечно-съдов център д-р Георги Игнатов.

Артър се е възстановил за около 10 дни. Той е опериран на 3 декември и днес е изписан.