Световният ден на ромите - 8 април, утре, няма да бъде отбелязан в София. Единствената страна в Европа е България, в която денят няма да се чества. Причината - институциите са отказали честването заради пандемията от коронавирус. Това обявиха от Инициативния комитет, подготвял празника на ромите на пресконференция в БТА.

Утре стават 50 години от обявяването на 8 април за Световен ден на ромите, обясни Христо Христов, който е представител на Инициативния комитет. Празникът е обявен в Лондон, има знаме, химн, но въпреки писмата до Столична община и други институции в страната ни празникът няма да се чества.

Инициативният комитет е бил създаден януари и е съставил програма за честванията. Въпреки това обаче от кметството в София отговорът е, че ще бъдат подпомогнати честванията, когато пандемията позволява.

Имало е информационна кампания за финансиране и въпреки това отговор от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев няма освен, че исканията за чествания само ще бъдат разгледани, стана ясно още на пресконференцията.

БиБиСи напада България за ромите - "Дори кучетата не могат да живеят така"

БиБиСи напада България за ромите - "Дори кучетата не могат да живеят така"

Репортажът е за ромите и коронавируса в Европа

Позитивната новина обаче е, че на 10 май ще има мероприятия, на което "кралете на ромската музика" ще поставят спектакъл по повод 50-годишния юбилей. "Благодарим на Министерство на културата, че подкрепят една от инициативите", каза още Христо Христов. Той поясни, че във фестивала ще участват звездите на ромската музика от България, гости от Сърбия и Македония и ще се връчват музикални награди за принос в ромската култура.

На пресконференцията бе посочено, че 8 април не се чества от няколко години, освен частично в кварталите с малки инициативи.

Николай Тодоров, от Троян анализира стратегията на Министерски съвет за ромите, като посочи, че те не са били поканени на дискусията по нея.

Ромите излязоха с позиция за филма на Би Би Си

Ромите излязоха с позиция за филма на Би Би Си

Филмът отразя фактическото положение на малка част от квартал "Надежда"

На пресконференцията бе поискано и ромите да участват активно в обществено-политическия живот на страната. Като голям проблем бяха посочени гетата в България, които "станали като бомба със закъснител", казаха още присъстващите на пресконференцията роми. Посочен бе и проблем с усвояването на европейски средства, които не стигали до ромите, а "само се отчитала дейност и се разпределяли парите". Инициативният комитет поиска да бъде създадена специална структура, която да разпределя парите, предназначени за ромската общност и активно участие в политиката. "Нелепо е да се решават въпроси на ромите - без тях", категорични са още организаторите.

Йордан Благоев посочи, че "техни барони, които са си направили НПО, съдействат на властта заради липса на контрол на средствата за ромите".