Постоянната ромска конференция - Област Сливен излезе с позиция след публикуването на документалния филм на Би Би Си за ромите в България.

В позицията се казва, че филмът отразява фактическото положение на малка част от квартал "Надежда" в Сливен.

БиБиСи напада България за ромите - "Дори кучетата не могат да живеят така"

БиБиСи напада България за ромите - "Дори кучетата не могат да живеят така"

Репортажът е за ромите и коронавируса в Европа

Всички в България знаем за така наречените гета - тези пропасти на бедността и отчаянието, които са разхвърляни из цялата ни страна. Всички знаем, че държавата е изоставила тези места от десетки години...Кого да обвиним за това - безразсъдни политици или слабо развитото ни гражданско общество, пита организацията.

Подчертава се, че омагьосаният кръг може да продължи още дълги години или да заработят всички заедно, роми и нероми, заедно с политиците, за по-добра България.

Трудностите на ромите са трудности на цялото ни общество, се казва още и се отбелязва, че има много натрупани проблеми и заболяванията в обществото се увеличават и влошават.

Докато не се включи ромската общност в процеса на формиране и изпълнение на политиките, касаещи ромската общност, няма да са успешни каквито и да е програми и мерки. Политиците не могат да се справят с проблемите на хората - без хората. Политиците не могат да се справят с проблемите на ромите без ромите, предупреждават от Постоянната ромска конференция - Сливен.