Отличникът на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Стефан Савов" в Монтана Марсел Илиев е приет в Кеймбридж, съобщи електронното издание на в. „Преса".

За да се обучава две години в CATS Cambridge College, момчето е положило много усилия и е овладяло до тънкости езика на Шек­спир.

Осмокласникът взел изпита по математика и английски език без грешка. Там ще се обучава по специална методика по програмата JSIS по 10 избрани предмета, за да стане уверен и добре подготвен за Кеймбридж.

Родителите му обаче са бедни. Те трябва да платят 30 000 паунда за ученето в престижния колеж. Семейството не разполага със сумата и затова са потърсили помощ от фондации.

Стремя се да сваля етикета, който носят ромите като крадливи и мързеливи. Усещах дискриминацията и от връстниците ми, и от страна на учителите. Не се срамувам, че съм циганин, аз живея в квартал „Огоста". Искам да докажа, че съм успяващ и не съм различен от другите. А българският език и литературата са ми любими", казва Марсел.

Той има две по-малки братчета, но никога грижите за тях не му пречили да учи уроците си и да пише домашните. За да прекрачи прага на колежа, избягвал шумните компании и дискотеките и прекарвал всяка свободна минута с книга в ръка.

Марсел блести с много таланти - пее, танцува и рецитира. Наскоро той смая публиката в Монтана с превъплъщението си в ролята на Попа в постановката „Вражалец" по Ст. Л. Костов. Тя беше премиерата на ромското театрално студио „Суно". Сега мечтае да пътешества по света, да посети Египет и да направи филм за пирамидите.