"Росатом" може да построи един блок на АЕЦ Козлодуй, вместо два за АЕЦ "Белене". Това съобщи генералният директор на държавната фирма, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Клиентът винаги има право", е коментирал Кириенко, като е предупредил, че новият проект има нужда от голяма подготовка, която вече тече. Работи се по разрешаването на имуществените въпроси, сред които и заплащане на вече извършените дейности. Трябва да се обсъди и съдбата на имуществото за АЕЦ Белене. Това ще отнеме 2-3 години.

Кириенко има положително отношение към изграждането на нов блок на АЕЦ Козлодуй, но смята, че двата блока за АЕЦ Белене са били по-подходящи за изграждане от икономическа гледна точка.

Преди дни, помолен да потвърди или отрече дали сме отправили покана към Росатом за седми блок на АЕЦ Козлодуй, икономическият министър Делян Добрев поясни, че този блок ще бъде с почти готовия реактор за АЕЦ Белене и, че този реактор предопределя партньорите за строителството на ядрения остров в Козлодуй и посочи Атомстройекспорт и Росатом. „Това е тяхна технология", подчерта Добрев.

Той добави, че за неядрената част може да имаме друг партньор „но ядреният остров може да се монтира единствено от Атомстройекспорт", подчерта Добрев.