Заради ниската изкупна цена на килограм розов цвят, розопроизводители в Карловско започнаха да унищожават насажденията си с маслодайна роза. Стопаните алармираха, че без помощта на държавата ще фалират, съобщи БНТ.

Те искат държавата да даде допълнително обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е досега на декар.

Един от най-големите розопроизводители в Карловско изкорени с багер над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта "дамасцена".

Зорница Ранчева - земеделски производител от Богдан: "Нашите предци са я съхранили стотици години и на нас се пада честта да я унищожаваме".

Според председателя на асоциацията на розопроизводителите решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розпроизводителите, така и преработвателите.

Христо Николов - председател на професионална асоциация на розопоризводителите: Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя, ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа секторът е обречен.

Следващата седмица се очаква да започне кампанията по прибиране на розовия цвят.