До месец ще започнат тестове за корупционно поведение сред полицаите от България и Румъния.

Това съобщи в Бургас Директорът на Дирекция "Инспекторат" към МВР - Комисар Николай Спасов, информират от ОДП-Бургас.

Проверките ще се осъществяват на разменни начала от служители под прикритие.
Така например румънците, преминавайки през България с кола ще следят за наличие на нелоялно отношение от страна на българските полицаи.

Същото ще се прави и от българските полицаи по отношение на румънските им колеги.

На официална церемония ръководителите на двете дирекции - Комисар Николай Спасов от българска страна и Магистрат Иринел Паун от Генерална Дирекция "Антикорупция" към Румънското вътрешно министерство подписаха общия план за действие между двете структурни звена.

Румънските представители съобщиха част от резултатите от провежданата до момента съвместна работа в граничните зони и съвместни КПП.

Като най-драстичен през последните месеци бе посочен случая със заловени полицейски служители от смесените гранични патрули, осъществяващи охраната на границата между България и Румъния.

Полицаите вземали между 5 и 10 евро от шофьори, преминаващи с колите си през границата, като парите събрани от българите стоели в румънските полицаи и обратно.

Това е практикувано, тъй като румънските полицаи не подлежат на проверка от български представители на Дирекция "Инспекторат", обясни Николай Спасов.

Стойността на подкупа никак не е малка, като се вземе в предвид броя на автомобилите, минаващи през една смяна през граничните пунктове. След сигнал от шофьори обаче, бе създадена съвместна организация с румънските спец-полицаи, в резултат на която порочната практика е ликвидирана, каза още той.