Като личен провал за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг вижда референдума в Македония председателят на АБВ Румен Петков. Така тълкува Петков ниската активност, регистрирана на допитването. Според него, редно е Столтенберг да направи съответните изводи и да се замисли дали мястото му е на такъв пост.

Румен Петков направи изявлението си в Перник, съобщиха от пресцентъра на партията.

Захариева за Македония: Не мога да кажа, че референдумът е провален

Захариева за Македония: Не мога да кажа, че референдумът е провален

Анализите от резултатите от референдума са противоречиви

Той сподели позицията на партията относно казуса с името на страната, както и до какво е довел натискът от НАТО и ЕС за разширяване. 

"Изводът сега е, че евроатлантическият стремеж в западната ни съседка най-малкото е поохладнял или персоните, които се опитват да го артикулират, са неподходящи. Очевидно е, че това е и личен провал и на шефа на НАТО. А когато човек, който олицетворява върха на тази институция претърпи такъв тежък личен провал, би трябвало да се замисли дали му е там мястото", посочи лидерът на АБВ.

Според Петков, натискът от страна на ЕС и НАТО са довели до излишно етническо и политическо напрежение в страната.

"От АБВ предупредихме преди повече от година, че демонстрацията на всеядност от страна на НАТО е ЕС е грешка. Двойните стандарти са цинизъм", каза Петков, припомняйки за случилото се с Косово и Украйна.

Русия недоволства: Западът настоява да привлече Македония в НАТО на всяка цена

Русия недоволства: Западът настоява да привлече Македония в НАТО на всяка цена

Референдумът за името бил невалиден

"АБВ настоява Македония да бъде поканена за членство в ЕС с името Република Македония. Всичко останало са химии и насилване на процеса. Ако искат да покажат гръбнак и лице, българските институции трябва да инициират в съответните международни формати, дебат за продължаване пътя на Македония към тези съюзи", категоричен бе Румен Петков.

В следващия Европейски парламент трябва да попаднат убедени европейци, които да се борят за премахване на двойните стандарти, за намиране на решения, които не представляват посегателство върху националната идентичност на която и да е държава, и които очертават бъдеще за обединена Европа, а не са в битка за миналото, категоричен е той.

Припомняме, че Русия обвини Запада, че нарочно бърза да присъедини Скопие към ЕС и НАТО. 

Над 90 процента от гласувалите в допитването одобриха споразумението от Преспа при избирателна активност около 37 процента.

Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ определи като неуспешен референдума и настоя за оставка на сегашния кабинет на социалдемократите и създаване на техническо правителство с мандат 100 дни.