Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред bTV по повод референдума за името на Македония.

Гърция притеснена: Разпадането на Македония ще е най-лошият сценарий

Гърция притеснена: Разпадането на Македония ще е най-лошият сценарий

Според гръцкия външен министър над 50 процента са гласували на референдума

Захариева заяви, че независимо, че избирателната активност е по-ниска от очакваното, 92% от гласувалите в допитването са отговорили утвърдително. Според нея, това е нещо, което никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум, обобщи тя.

Според дипломат №1 анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.

Нина Дюлгерова: Референдумът не затваря вратите на Македония за ЕС и НАТО

Нина Дюлгерова: Референдумът не затваря вратите на Македония за ЕС и НАТО

В политиката се минава през трупове, за да се стигне до определената цел

Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били "за". Според нея това не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.

Припомняме, въпросът на референдума беше: "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция".

Георге Иванов: Референдумът за името на Македония е провал

Георге Иванов: Референдумът за името на Македония е провал

Президентът агитираше македонците да бойкотират допитването

В интерес на България е да има стабилност в съседната ни държава.

"Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна. Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната, подчерта външният министър.

Относно предложенията за нови посланици Екатерина Захариева каза, че все ще имат някои противоречия за изчистване с президента Румен Радев.

ВМРО вижда страх от федерализация в Македония

ВМРО вижда страх от федерализация в Македония

Заиграването със страховете на хората винаги е изигравало лоша шега на политиците

"Има предложения, които президентът не одобрява, това е двустранен процес", каза Захариева. По думите й разговорът не е труден, въпреки, че имат различни гледни точки, които тя се надява да ги преодолеят в най-скоро време", каза Захариева.