Референдумът за името на Македония е провал. Това заяви македонският президент Георге Иванов в телевизионно обръщение, цитиран от А1 он. Той призова правителството на страната да не се опитва да манипулира обществото с лъжи. 

По думите му, гласоподавателите са изпратили ясно послание към управляващите с ниската активност, регистрирана на допитването. То трябва да бъде чуто от политиците. 

"36, 9% от гласовете не е волята на народа, след като 69% не отидоха до урните", заяви държавният глава, който като противник на Преспанското споразумение агитираше избирателите да бойкотират споразумението. 

Друга тема, която той засегна, бе членството в ЕС и НАТО, към което Скопие се стреми. Това трябва да се случи, няма колебание по въпроса, но без притискане, а с реформи, настоя той. 

 

До дни Заев разбира дали отива на предсрочни избори

До дни Заев разбира дали отива на предсрочни избори

Той подчерта, че има капацитет за провеждане на предсрочни избори

Припомняме, че при 100% от преброените бюлетини 91,46% (609 813 души) подкрепиха споразумението с Гърция. 5,65% (37 700 гласа) гласуваха против на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция".

През следващите дни ще стане ясно дали има климат за постигане на споразумение с опозицията за 2/3 мнозинство в парламента за прокарване на конституционни промени, заложени в споразумението с Гърция.