Патриотите от ВМРО са на мнение, че избирателите не са гласували или са гласували против заради страха от федерализация, която дълго време е насаждал Али Ахмети.

"Те просто не искат Македония да се федерализира. Не искат и признаването на албанския като втори официален език", отбелязаха патриотите.

По думите им заиграването със страховете на хората винаги е изигравало лоша шега на политиците. Особено в специфичен регион като Балканите.

Според патриотите от ВМРО друга причина за провала на референдума е кампанията на правителството в Скопие.

"Няколко десетилетия след излизането на страната от Югославия и обявяването на независимостта ѝ всички управляващи се опитваха да налагат измислена нова национална идентичност", заявяват те.

По думите на патриотите повече от 30 години тези политици водели антибългарска политика и насаждали омраза между един и същи народ от двете страни на границата.

Според тях в основата на създаване на напрежение и със съседните държави е политиката на налагане на изкуствена македонска антична идентичност и антибългаризма.

Патриотите смятат, че поради тази причина е възникнал и конфликтът с Гърция, който е прераснал в претенции за географското име Македония.

Те са категорични, че един от факторите за провала на референдума е и говоренето на албанските партии, които отдавна настояват за федерализация на Македония и признаването на албанския като втори официален език в страната.

"Цялата тази ситуация в Македония на фона на напрежението по оста Косово-Сърбия и междуетническото напрежение в Босна и Херцеговина не вещае добро бъдеще на Балканите и в частност за България", смятат патриотите.

Затова е нужно България ясно да заяви на всички фактори в региона, че използването на междуетническата карта на Балканите и използването на референдума за дестабилизирането на Македония е недопустимо.