Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В деня на светите братята сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли, а крачим заедно в шествието - студенти и академици, млади и стари, защото в безбрежното поле на науката цял живот си оставяме ученици.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" в деня 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били, искаме да сме като тях - непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора.

От България тръгват значими културни процеси в Европа, открои президентът Радев и изброи: българската азбука, книжовност, богомилството.

"Затова българите сме неделима част от Европа, не по-милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги и днес трябва да се гордеем с това. В българското културно поле, в нашата кръстопътна родина има неща, които остават недостъпни за хладния ум, но които нашият народ разбира поради своя древен богат духовен опит. На 24 май имаме всички повод да почувстваме уюта на нашия роден език - в него се завръщаме като в свой дом като сме сами в мислите си и далеч от родината", каза Радев.

"Ние живеем в езика и той чрез нас. Ние всички подреждаме този общ дом, нека бдим над него, нека пазим думите. Нека пазим езика си богат поне толкова, колкото го наследихме от предците си. Това не само е призвание, но и един прекрасен подарък за днешния празник, изтъкна държавният глава, който е убеден, че духовният подем, който залива днес улиците и площадите е гаранция, че България ще бъде единна, силна и духовно богата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че 24 май е празник на душата на България, тържеството на знанието и Българският Великден на съзиданието. Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и независимост, изтъкна Фандъкова. Тя благодари на писателя Георги Господинов, който спечели световната литературна награда "Букър" за книгата си "Времеубежище". Честит празник на пазителите на учителите, учениците, университетските преподаватели, студенти, артисти, журналисти и на всички хора, посветили живота си на изкуството и културата. Честит празник на науката, изкуството и съзиданието, пожела още столичният кмет.

Малко преди това се проведе тържествено шествие по случай 24 май. В 10:30 ч. то тръгна от Министерството на образованието и науката и се отправи към Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където по традиция се провежда церемонията. В шествието се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министри от правителството, политици, общественици и граждани.