В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия език, които като огледало отразяват и греховете, и надеждите на нашето всекидневие. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по случай 140 години от рождението на Елин Пелин в родното му село Байлово.

Държавният глава посочи, че писателят е изградил някои от най-ярките и запомнящи се образи на многоликия българин. "Роден и израсъл с труда и делника на своите земляци, дори в техния монотонен и прозаичен живот, големият писател открива многоцветен свят, в който прозират обичта и разбирането към светогледа на българина", допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че в своите творби Елин Пелин разкрива живот, богат на хумор и печал, в който място имат и "сиромашкият дяволък", и вековните морални устои на нашия народ. "Привидно малък свят, който обаче носи своя дълбок универсален и общочовешки смисъл", каза още държавният глава и изрази надежда, че още много поколения ще преоткриват за себе си вълнуващото творчество на писателя.

Президентът разговаря с кмета на Община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов и поднесе цветя пред паметника на големия български писател в града. По време на срещата Румен Радев заяви, че подобряването на качеството на живот в България трябва да бъде обща цел на централните и местните власти и подчерта, че президентската институция подкрепя усилията за привличане на повече инвеститори и подобряване на икономическите условия в българските градове.

По-късно държавният глава проведе среща и с кмета на Община Горна Малина. Инж. Ангел Жиланов и неговият екип запознаха президента Радев с перспективите за развитие на индустриалната зона край Горна Малина и откроиха туристическия интерес към региона.