Русенски къщи са с опасност от срутване заради постоянни аварии по водопроводната мрежа, съобщи btv. Хората живеят в постоянен страх, тъй като пукнатините по стените растат всекидневно. Най-голямото им притеснение е, че идва зима, а домовете им стават все по-опасни.

Допреди две седмици семейството на Мариана Москова живее уютно в дома си, ремонтиран основно през лятото. Днес обаче възрастната жена и съпругът й са изправени пред истински кошмар.

„Вижте тук отклонението, аз се чудя как да затварям, защото е много страшно. Тук продължава да се откопава, там сме с 3 сантиметра вече хлътнали надолу. Вече рухваме, отстрани се отклонява значително много, 1-2-3-5 см, това ме плаши”, показва увеличаващите се цепнатини Мариана Москова.

Домът им всеки момент може да рухне върху главите на хората. "Къщата поддава и се цепи отвсякъде, трегерите са напукани, тази къща в момента не става за обитание. Вътре мебели, вещи - всичко се е преместило към прозореца. Прозорците не се отварят, врати пилиха, за да се влиза вътре", коментира Валентин Ламбев, син на Мариана.

Подобна е ситуацията и в останалите къщи на тази улица. В мазето на Пенка Петрова пукнатините вече достигат до 60 см.

„Купихме греди, подпори с крикове, и там хвърлихме средства, само и само временно да подпрем, но то тези греди, като улягат, нивото продължава да слиза. Цялата къща сме обходили с монтажна пяна”, разказа Пенка Петрова.

От водоснабдителното дружество в Русе обясниха, че проблемите се дължат на амортизирана водопроводна мрежа. Вече е направена подмяна на водопровода, а отделно са уведомени и застрахователите за изчисляване на щетите.

„Веднага информирахме застрахователна компания, с която имаме сключен договор за застраховка за щетите на трети лица, които оттук нататък ще изпратят вещи лица да оценят щетите и да бъдат обезщетени живеещите в тях. Съжаляваме за щетите, които са нанесени”, заяви инж. Николай Нинов, ръководител отдел във ВиК-Русе.

Това обаче не успокоява изобщо потърпевшите.

Застрахователното дружество ще дойде, ще даде 500 лв. примерно, какво да направя аз с тези 500 лв. Тази къщица не е мръднала при най-голямото земетресение, когато беше, ни виелици, ни снегове, ни дъждове, нищо не е побутнало. Какво да направя сега, когато зимата наближава и всичко се отваря”, притеснява се Мариана Москова.

 

Хората настояват за спешни мерки от страна на институциите. И докато чакат застрахователите, семействата се чудят как ще посрещнат зимата в опасно напуканите къщи.