"България ме спаси от затвор, а може би от по-страшна участ."

Това написа във Фейсбук профила си руската дисидентка Наталия Новожилова, която в родината си е работила заедно с убития опозиционер Борис Немцов. Преди шест години решава да напусне Русия.

"Започва седмата година от неотлъчното ми пребиваване в България. Много съм благодарна на тази страна, за това че ме приюти и ми даде статут за постоянно местоживеене. Всъщност България ме спаси от затвор, а може би и от по-страшна участ...

Оттук, отстрани, Русия изглежда като огромна отходна яма. И от ден на ден нивото на абсурда расте. Макар че, когато си тръгнах изглеждаше, че няма повече накъде... Сега разбирам, че в тази страна никога няма да има предел на злото и несправедливостта. Тя затова и съществува: за да е ясно на всички по света как НЕ БИВА ДА СЕ ЖИВЕЕ." - споделя Новожилова.

"Там има и хора, които разбират всичко, не участват в злините, но са претръпнали и продължават да живеят в тази яма. Е, значи такава съдба са си избрали. Друга Русия няма и няма да има. Съчувствам на всички, които са принудени да останат там по независещи от тях причини." - пише още тя.

Наталия Новожилова е била сред близките сподвижници на Борис Немцов, ръководила е две от регионалните опозиционни организации. Той разбира, че е емигрирала след отпътуването й от Русия.

"Разбира се, той се разстрои. Но времето показа, че съм постъпила правилно: само половин година по-късно Немцов беше убит. Ако и той беше емигрирал, щеше да е жив." - казва още Новожилова.