Тази година бележим значителен спад на катастрофи. Близо 25% е спадът на произшествията. Това заяви пред БГНЕС Росен Рапчев, главен експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". 

Много е важно преди да тръгнат на път, водачите да почистят добре автомобила от падналия сняг, за да имат достатъчна видимост и да могат да различават всички участници в движението.

Рапчев препоръчва да се използват четири еднакви гуми, а не да се допускат компромиси и да се поставят по две нови гуми на водещите колела на аватомобила.

Той каза още, че в зимни условия трябва да намалим скоростта на пътя и да увеличим дистанцията си с останалите участници в движението, а ако сме направили компромис с гумите на автомобила да бъдем нащрек, че автомобилът може да попадне в условия, от които ще ни е трудно да излезем.

Над 60 катастрофи в първия снежен ден в страната

Над 60 катастрофи в първия снежен ден в страната

Лъчезар Близнаков: Няма бедстващи граждани и закъсали автомобили

Главният експерт уточни, че гумите на леките автомобили съществено се различават от тези на колите на градския транспорт и камионите и те се движат само с един тип гуми.

Заради това се полагат по-големи усилия за почистване на уличната мрежа, за да могат да бъдат по-адекватни към условията за придвижване на градския транспорт, обясни той приоритетът на почистващите фирми да разчистят трасетата, по които се движи градския транспорт.

Рапчев посочи, че контролът дали автобусите и тролеите са подготвени за зимните условия се следи от "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" и от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация.