Драстичен ръст на вноса на слънчогледово масло отчете министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на парламентарния контрол.

От ПГ на ГЕРБ/СДС го попитаха какво е влиянието на вноса на слънчогледово семе от Украйна върху пазара у нас. По данни на Евростат за периода 2013-2020 броят на предприятията в производството на растителни и животински масла и мазнини намалява в България. В началото на този период предприятията са били 76- сега 57. Делът им в общия дял на предприятията в преработващата промишленост е 0,19%. Секторът се окрупнява в последните години, изтъкна министър Богданов.

Въпреки че предприятията намаляват, расте броят на заетите в тях с 0,5% годишно. 2200 души работят в бранша през 2021 година, по данни на икономическия министър. Приходите в сектора достигат 1.3 милиарда евро. През 2020 износът на роден слънчоглед нараства. Основно изнасяме за Германия, Испания, Гърция, Китай и др. През 2022 вносът намалява.

Но при слънчогледовото масло обаче има ръст от 3516%. Основно става въпрос за нерафинирано олио. Внесли сме 218 000 тона. Внасяме основно от Украйна, Молдова и Румъния. Богдан Богданов подчерта, че нашите производители основно са експортно проектирани.

Производители на олио си искат украинския слънчоглед

Производители на олио си искат украинския слънчоглед

От бранша се оплакаха на ЕК от забраната за внос на украински селскостопански продукти