Събитията в Афганистан предполагат в края на септември, началото на октомври да има засилена мигрантска вълна. Очакванията са 5-10 млн. души да напуснат Афганистан. Голяма част от тях ще се насочат към балканския маршрут, нашата работа е да ги спрем", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria on Air.

"Нужно е обединени с европейските ни парньори да се опитаме да отговорим на това предизвикателство, защото това се превръща в опасност за целия Европейски съюз", смята Зафиров.

Социалистът коментира още, че Комисията по отбрана е показала модел на поведение като единствената тема, по която партиите са се обеднили в комисията, е необходимостта от средства в сектора на сигурността - 14 милиона и 602 хил. лв. Предложението е подписано от всички партии в комисия.

По темата за актуализацията на бюджета, Зафиров коментира: "От БСП предупредихме, че може да се случи това, което виждаме сега. Когато няма ясно изразено мнозинство, рискуваме всяка партия да се плъзне по пързалката на популизма и да валят всякакви предложения. Затова искахме с партиите на протеста да сформираме мнозинство по приоритети. Надявам се да не се стигне до неприемане на актуализацията, но има такъв риск", смята Зафиров. По думите му с действията си вчера партиите са показали вид саботаж на актуализацията на бюджета.

Според него левицата категорично ще настоява процедурата по надбавките за ковид кризата и актуализацията за средствата на пенсионерите да бъде завършена. "Пенсионерите последователно са били лъгани през годините.