Удължават с месец ремонта на АМ "Тракия" между Стара Загора и Чирпан, съобщават от Община Стара Загора.

Последните 23 км в този участък от магистралата трябваше да бъдат готови до 30 юни. В началото на месеца обаче Пътната агенция установи редица нарушения при ремонта - влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали; неизпълнение на техническите указания от страна на строителя; липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане; липса на компетентен технически надзор и липса на удачен проектантски и авторски контрол.

От общината съобщават, че заради удължаването на ремонтните дейности се запазва и въведената временна организация на движението при пътен възел Стара Загора-Кольо Ганчев и пресичането на Републикански път I-5 и път II-66 (Околовръстен път).

АПИ откри редица нарушения при ремонта на АМ "Тракия" и АМ "Марица"

АПИ откри редица нарушения при ремонта на АМ "Тракия" и АМ "Марица"

Използване на некачествени материали, неточни проектантски решения и липса на технически надзор са сред нередностите

По-късно от АПИ съобщиха, че се очаква ремонтът в участъка да завърши в средата на юли тази година. Целта е строителните работи в участъка да бъдат изпълнени качествено и движението да бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, за да не се затруднява движението в активния летен сезон.

Проектът за ремонт на трасето предвижда по метода студено рециклиране да се възстанови носимоспособността на пътното тяло, подобряване на отводняването, полагане на нова асфалтова настилка, ограничителни системи /мантинели/, маркировка и знаци. На обекта се работи едновременно и в двете платна, които са в експлоатация от 2007 г.

Обновяването на 23 км участък е част от стартирания през октомври 2020 г. поетапен ремонт на общо 52 км от АМ "Тракия" /от 156-ти до 208-ми км/.

От Пътната агенция посочват, че в края на априлтази година завърши ремонтът 16,5 км /от 168-ми до 184-ти км/ между връзката с АМ "Марица" и п. в. "Чирпан - Изток", а през миналата година на 12 км от автомагистралата между пътните възли "Белозем" и "Оризово" /от 156-ти до 168-ми км/.