Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Апостол Минчев инспектира строително-монтажните работи на АМ "Тракия" и АМ "Марица".

На 3 юни при проверка на ремонтните дейности в участъка от АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора са били установени редица нарушения - влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали; неизпълнение на техническите указания от страна на строителя; липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане; липса на компетентен технически надзор и липса на удачен проектантски и авторски контрол. Отговорни за това са фирмата строител, строителният надзор и проектантът.

Новият шеф на АПИ готви пълна ревизия на договорите за строеж и ремонт на пътища

Новият шеф на АПИ готви пълна ревизия на договорите за строеж и ремонт на пътища

Големият минус било качеството на пътната мрежа

Били са инспектирани и ремонтните дейности на участъка от АМ "Марица", в района на Свиленград,. Там е било констатирано неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на преходите насип - мост, повреди по конструктивни елементи и откосите на мост, на който се извършват строителни работи. Проектантът на обекта пък се е държал неуважително.

От Пътната агенция, като възложител на строително-монтажните работи, ще поискат да бъде извършена независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова и спиране на авторските права.

Инспекциите на стратегически пътни обекти на шефа на АПИ продължават.

Припомняме, миналата седмица  служебното правителство уволни Терзийски и заместниците му проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев. Като мотив бе посочено - авансови плащания по проекти за строителство на пътна инфраструктура, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май 2021 г.

Отстраненият от АПИ Иван Досев: 470 млн.лв. са дадени авансово за магистрали

Отстраненият от АПИ Иван Досев: 470 млн.лв. са дадени авансово за магистрали

Избрани фирми не били участвали, увери Досев