Министерският съвет прие Наредба за изискванията за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление, условията, реда и начина за техния контрол.

Контролните функции по прилагането на изискванията на наредбата ще се осъществяват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

С наредбата се въвеждат норми за допустимо съдържание на сяра, пепел и влага във въглищата и брикетите за битово отопление. Въвеждат се изисквания за пакетиране и етикетиране на твърдите горива. Определя се редът за оценяване на съответствието с изискванията за качество от лицата, които пускат на пазара твърди горива.

Следят кои коли в София замърсяват въздуха

Следят кои коли в София замърсяват въздуха

Пътна полиция с акция на "Ботевградско шосе"

Прилагането на изискванията на наредбата ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух и защита здравето на населението от вредното въздействие на наднорменото замърсяване на въздуха.

Определят се условията, редът и начинът за контрол на качеството на тези горива, както и условията и редът за унищожаване или безвъзмездно предоставяне на арбитражни проби от твърди горива или отнети в полза на държавата твърди горива.

София влезе в червения сектор по мръсен въздух

София влезе в червения сектор по мръсен въздух

Кварталите "Васил Левски" и "Хиподрума" са с най-мръсен въздух тази сутрин