С около 700 000 дка повече са ожънатите площи през тази година. В сравнение с предходната 2007 г. броят на пожарите е намалял с близо една четвърт.

Това сочи анализът на Национална служба "Пожарна безопасност и спасяване" за работата на структурите й по време на жътвената кампания, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Унищожените при пожари декари чувствително са намалели, а предприетите административно-наказателни и принудителни мерки са се увеличили значително, сочат още събраните данни.

Общият брой на регистрираните пожари е 155, унищожените посеви са 8 558 дка. Най-много инциденти са възникнали в областите Хасково - 17, Пловдив, Бургас и Плевен - по 14.

Служителите, осъществявали държавен противопожарен контрол, са изготвили 12 383 протокола за резултатите от извършени проверки на 24 814 единици земеделска техника.

Във връзка с осигуряването на безопасна работа по време на кампанията са връчени 2 263 противопожарни разпореждания и са изпратени 3 232 разпоредителни писма.

За констатирани нарушения на противопожарните правила са съставени 653 акта. Преобладаващите нарушения са: непроверена земеделска техника, неизорани противопожарни ивици и запалвания на стърнища.

Най-много актове за административни нарушения са връчени от звената в Разград - 91, Шумен - 59 и Стара Загора - 44.

Наложени са 95 принудителни мерки за спиране на зърнокомбайни и товарни автомобили.