В Плевен започнаха подписка за сваляне на президента Росен Плевнелиев, съобщи Канал 3. Повод за исканата смяна са недомислените изказвания и действия на държавния глава.

"Гафовете на сегашния президент са многобройни – някои комични, други са направо опасни, подчерта юристът Десислава Христова. Тя е подготвила писмо до президента, в което мотивира искането за неговата оставка, посочвайки, че президента Плевнелиев се държи като „феноменален национален предател" и „накърнява достойнството на страната ни".

С такива писма ще завършва всяка една от срещите в страната, следващата от които ще е в София. В тях хората ще му пишат открито какъв е той в техните очи.

Зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков също подкрепя инициативата за импийчмънт.

"Той 4 години е президент и да разберем на четвъртата година, че Италия иска да ни охранява въздушното пространство, е позор. Това не е въпрос само на бюджетиране, а и на организация.

Държавният глава очевидно няма никакво отношение към разузнавателните и контраразунавателните служби в България", заяви Петков.

Инициаторите смятат, че е много по-полезно подобни дискусии за образа на президента, който ни е нужен, да се проведат сега, една година преди изборите, отколкото по време на кампанията.