Събират формите на културна съпротива през периода на социализма в онлайн регистър.
Учени в различни области дискутираха по темата по време на кръгла маса на тема "Културната опозиция срещу комунистическото управление и нейното наследство. Българският случай" в Института за етнология и фолклористика към БАН.

Дискусията е част от проекта "Кураж" по програма "Хоризонт 2020". "Кураж" обединява 12 държави, а инициатор е Унгарската академия на науките. За България отговаря Института за източно- и югозточноевропейски изследвания, Регенсбург, чийто представител Улф Брунбауер взе участие в кръглата маса.

Историкът от БАН доц. д-р Анелия Касабова изтъкна, че в рамките на проекта ще бъде изготвен регистър от колекции, представящи различни форми на съпротива срещу режима.

В рамките на проекта ще бъде създаден онлайн регистър, който ще представя информация със съществуащите колекции, свързани с културната опозиция през периода на държавния социализъм, обясни пред News.bg Анелия Касабова от Етнологическия институт към БАН. Колекциите са именно от този период и обхващат всички културни области: кино, театър, музика.

Касабова изтъкна, че колекциите, свързани с културна опозиция са в големите държавни институции като Държавния архив, Комисията по досиетата, в музеи и галерии, но такива може да има и в частни лица.

"Трудно е да се обобщи какво всички млади хора не знаят за този период", смята Касабова. Всеки знае по нещо, дори само от разговорите в семейството, но в случая е акцентирано върху различните форми на култура и как се е заобикаляла цензурата в рамките на социалистическия период, поясни тя.

Регистърът ще позволи да се съпоставят формите на културна съпротива в различните социалистически държави.

От Държавна агенция "Архиви" пък се надяват проектът да провокира споделянето на лични истории по темата.