Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева не разбира защо продължава да се твърди, че в Закона за социалните услуги има някакви проблеми.

По думите й в ресорната парламентарна комисия Законът за социалните услуги е приет след над 3 години дискусии. Дори и като заместник-социален министър през 2016 г. била създадена работна група, в която влезли над 80 души. От тогава до неговото приемане законът е бил обсъждан от всички заинтересовани страни. "Това е законът, който е бил с най-голямо обсъждане, и най-дългогодишно обсъждане", посочи тя.

Сачева е учудена, че БСП е дала Закона за социалните услуги в Конституционния съд, защото така не можело да се знае каква ще бъде съдбата на закона. Тя остава и учудена чисто професионално, а не политически, какво противоконституционно има в Закона за социалните услуги.

Всички в Тристранката подкрепят увеличението на нощния труд

Всички в Тристранката подкрепят увеличението на нощния труд

Все още не е постигнато обаче окончателно съгласие

Социалният министър увери, че се прави всичко възможно да се гарантира действието на 1 354 социални услуги, в които работят 30 000 души и се ползват в момента от над 50 000 потребители. Средно годишно от социалните услуги имат нужда над 100 000 души.

На въпрос как ще се процедира с протестиращите майки на деца с увреждания на палатки срещу Министерския съвет, Сачева отбеляза, че са поканили Вера Иванова и Нели Димитрова да се включат в оценката на въздействие на Закона за личната помощ, както и за включване в работните групи.

"Те ще продължават да получават информация от нас по електронната поща. Това е единственият легитимен начин да се води диалог", каза Сачева.