В момента няма постигнато съгласие в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Работодателите са изразили свое становище, има и други виждания, включително и за основната заплата.

Така социалният министър Деница Сачева отговори на въпрос защо се е избрало 15% от минималната работна заплата за цена на нощния труд.

Нощният труд скача от 25 на 91 стотинки на час

Нощният труд скача от 25 на 91 стотинки на час

Предложението ще бъде разгледано от Тристранката

По думите й дискусиите в това отношение продължават и няма окончателно решение. Има съгласие с всички партньори, че трябва да се повиши възнагражданието и то да не е по-малко от 1 лев за всички сектори, каза още Сачева. 

Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще е за всички професии

Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще е за всички професии

Проблемът с нощния труд надхвърлял проблемите на здравеопазването

Предложението на правителството за цената на нощния труд е - 0.15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев, както и да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

На въпрос какво ще направи МТСП, за да може медицинският персонал в социалните услуги да се изравни по заплати с другите в училищата, детските градини и яслите, Сачева увери, че тя ще настоява за това

По лев на час ще получават полицаите за нощен труд от февруари

По лев на час ще получават полицаите за нощен труд от февруари

Промяната важи за всички служители "на терен" и ще засегне до 20 хиляди служители

По думите социалното министерство е започнало разработване на Стратегия за човешките ресурси в социалния сектор, като се водят разговори със синдикатите на медицинските специалисти. 

Освен това ще бъде представен пълен разчет на персонала в социалния сектор, прогноза за това какъв е очакваният бъдещ недостиг и предложения за нивата на заплащане в областта на социалния сектор.