Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии. Това заяви пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Относно решението допълнително заплащане за нощен труд да стане 0.15% от минималната работна заплата, Манолов подчерта, че то ще бъде не по-малко от 1 лв.

Това е тема, по която са водили разговори с работодателските организации, за да не се почувства някой, че нещо е било направено зад гърба му, обясни той.

По негови думи проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването.

Манолов изтъкна, че у нас такъв системно полагат близо 400 000 души.

Нощният труд скача от 25 на 91 стотинки на час

Нощният труд скача от 25 на 91 стотинки на час

Предложението ще бъде разгледано от Тристранката

Той посочи и че държавата ще отпусне 9 млн. лв. за работещите в училищното и детското здравеопазване, като те се финансират по правилата на образователната система, а не на здравеопазването. По негови думи финансирането минава през броя деца, за които се грижат, и в по-малките населени места не могат да се наберат средства за финансиране на работещите там. По тази причина той обясни, че не навсякъде ще се промени тяхната минимална заплата. Манолов обаче увери, че ще се търси възможност тя да се изравни с тази по колективен трудов договор.

"Аз се нагледах на всякакви неща, от които ми настръхнаха косите. Видях фиш, в който от основна заплата 680 лв., тя накрая стига до 2000 и нещо лева с вътрешни доплащания. Видях и такива, където от 680 стартова, тя накрая става 700 и нещо. Тоест в това ветрило вътре можеш да намериш всичко", обобщи той.

КНСБ обеща 900 лв. заплата за училищния медицински персонал до дни

КНСБ обеща 900 лв. заплата за училищния медицински персонал до дни

"Ще чуете добри новини, защото ние работим"- д-р Иван Кокалов