До 1-2 дни синдикатите очакват новини от Министерски съвет, че ще приеме предложението им и да бъдат отпуснати допълнително почти 9 млн.лв. за увеличаване на минимална заплата от 900 лв. за всички медицински сестри и персонал, който работи в детски градини и училища.

Това заяви зам.-председателят на КНСБ д-р Иван Кокалов преди откриване на празничната конференция по повод 30 г. на Федерацията на българските синдикати в здравеопазването.

"Ще чуете добри новини, защото ние работим, а не се показваме по первазите", каза той.

Д-р Кокалов се възмути, че получили упрек, че с протестите нищо не са постигнали, но по думите му не е така: на последния протест искали 200 млн.лв. повече за здраве, а им дали 240 млн.лв.

Оставката на правителството искат протестиращите пред МС медицински сестри

Оставката на правителството искат протестиращите пред МС медицински сестри

Протестът им става безсрочен, още не са видели пакета за споразумение

Кокалов бе категоричен, че през месец май действително ще се види увеличаването на работните заплати на медицинските сестри.

Д-р Иван Кокалов коментира и действията на властите към коронавируса и даде няколко съвета.

По думите му медицинският персонал е предпазен добре, за тях маската е задължителна.

Специалистът обаче посъветва гражданите да не ползват маска постоянно, защото дишането в нея развъждало вирусите. Също така гражданите трябва да избягват места със събиране на много хора, но без свръхмерки, за да не се пречи на обществения и икономически живот.

Медсестрите съдят шефа на "Пирогов" за изнасяне на лични данни

Медсестрите съдят шефа на "Пирогов" за изнасяне на лични данни

Какво означава неизпълними искания, пита Мая Илиева

"Това не е чума, а вирус, който ще преборим", каза Иван Кокалов.

Той си спомни първите срещи на Синдиката - преди 30 г. в кино "Освобождение", когато са мислели името до полунощ.

Премиерът Бойко Борисов обеща в събота тази седмица да бъде предоставен пакет от мерки за преговори по исканията на Синдиката на медицинските специалисти.

Припомняме, че преди почти 24-часовия си престой в сградата една от сестрите излезе на перваза на прозорец на третия етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

КНСБ за заплатите на медсестрите - "со кротце, со благо и со малце кьотек"

КНСБ за заплатите на медсестрите - "со кротце, со благо и со малце кьотек"

От КНСБ подкрепят протеста им за увеличаване на заплатите им, но не и ако те са "политически"

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите.