Медицинските сестри имат много искания, които са основателни. Решение обаче трябва да бъде взето от политиците и финансистите. Това заяви пред bTV лекарят на годината кардиохирургът проф. Пламен Панайотов.

По отношение на заплащането на труда на медицинските работници, професорът заяви, че има много какво да се желая, така че младите лекари да останат да работят у нас.

КНСБ напомня на Ананиев да изпълни обещанието си към медиците

КНСБ напомня на Ананиев да изпълни обещанието си към медиците

Синдикатите са обезпокоени от последните действия на министъра

На въпрос дали има опасност след време да останем без лекари и медицински сестри, Панайотов отбеляза, че апокалиптични прогнози са правени винаги и той не може да каже дали ще стане толкова страшно.

Проблеми, които трябва да се решават комплексно, подчерта той.

Във връзка с нивото на кардиохирургията в Бълагария, проф. Панайотов заяви, че тя е на много добро европейско ниво, въпреки, че не разполагаме с всички глезотии, с които работят в Германия.

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта
Обновена

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет

Припомняме, на 4 октомври премиерът Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лева за заплати на медиците. На срещата е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лева не са стигнали до медицинските сестри.

На 7 октомври десетки медицински специалисти се събраха на национален протест под прозорците на Министерския съвет с искане за по-високи месечни възнаграждения.

На 16 октомври протестиращи медици блокираха движението на бул. "Мария Луиза" в София. 

Протестиращи медици блокираха с жива верига бул. "Мария Луиза"
Обновена

Протестиращи медици блокираха с жива верига бул. "Мария Луиза"

Част от медиците се барикадираха в сградата на здравното министерство

На 11 септември 2019 г. десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната професия.

Протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Крахът на здравеопазването е близо, предупреждават медици

Крахът на здравеопазването е близо, предупреждават медици

Властта бяга от отговорност

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020

200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020

КНСБ иска гаранция, че поне 70% от тях ще стигнат до медиците