Конфедерацията на независимите синдикати в България и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ са обезпокоени от последните действия на здравния министър Кирил Ананиев относно протеста на медиците.

Те напомнят, че на организирания от синдикатите митинг на 7 октомври протестиращите са връчили на министъра декларация с исканията си и конкретни предложения за решаване на проблемите.

Синдикатите посочват, че на среща в Министерския съвет с вицепремиера Томислав Дончев и министър Кирил Ананиев е било решено в бюджета на НЗОК за 2020 г. да бъдат заложени допълнително 200 млн. лева за здравеопазването, като поне ¾ от тях трябва да отидат за заплати за медицинския персонал.

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

А четохте ли на 10 април стенограмата, публикувана и от Министерски съвет? Тогава какво разбрахте? А сега какво се получи и защо ли цъкаме с език, пита се Милена Петкова

Ако се изпълни договореното на срещата, не би трябвало да има проблем от началото на годината да се достигне заложеното в КТД за болниците, финансирани от министерство на здравеопазването - 900/950 лв. за медицинска сестра и 1100/1200 лв. за лекар, смятат от КНСБ.

Относно отпускането на повече средства за издръжка на детското и училищното здравеопазване, за да се изпълнят договорените нива във всички общини, синдикатите са категорични, че това е задача на здравния министър преди приемането на бюджета за 2020 г.

Те напомнят на Ананиев, че в качеството си на национално представителни синдикати и работодателски организации са социалните му партньори и са страна по Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", за чието изпълнение носят отговорност. Поради тази причина те изразяват готовност да защитят интересите на работещите в този отрасъл с всички средства, предвидени в закона.

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта
Обновена

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет