Десетки медицински специалисти се събраха на национален протест под прозорците на Министерския съвет с искане за по-високи месечни възнаграждения.

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие.

Демонстрацията е под наслов: "Искаме решения на проблемите днес" и се организира от КНСБ. Припомняме, че голяма част от медицинските сестри, които протестираха няколко месеца поред, се разграничиха от протеста на синдикалната организация

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

В своя защита медицинските специалисти издигнаха плакати, които гласят: "Не ни е страх", "Здравето не е стока" , "Достоен труд" и други.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоява за прозрачност, ред и пари, защото всички са обезверени. Ако днес не получим исканията си, няма как да продължим. Искаме достоен труд, искаме парите си, призова Димитров.

Малко след това Пламен Димитров и вицепрезидентът на синдикалната организация д-р Иван Кокалов влязоха в Министерския съвет, за да внесат своята декларация.

На излизане от Министерския съвет Пламен Димитров обяви, че в бюджета на НЗОК ще бъдат заложени 200 млн. лв. повече и 3/4 ще отидат за заплати. Това касае предимно държавните и общински болници.

Здравеопазването е в тежка криза и в лечебните заведения не достигат пари за заплати. Условията в колективните трудови договори не се изпълняват, алармират от КНСБ

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

От Синдикалната организация настояват за промяна в законодателството, в бюджет 2020 да се предвидят повече средства за колективния трудов договор за всички медицински специалисти и колективният трудов договор да стане задължителен за всички лечебни заведения.

Припомняме, на 4 октомври премиерът Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лева за заплати на медиците. На срещата е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лева не са стигнали до медицинските сестри.

На 11 септември 2019 г. десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната професия.

Протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.