200 милиона лева в следващия бюджета отпуска държавата за сектор Здравеопазване и за повишение на заплатите. Това са се разбрали КСНБ, медиците, вицепрмеиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев.

Спешната среща бе предизвикана и от протеста на синдиката и медицинските сестри под прозорците на Министерски съвет, след като в петък миналата седмица министър Ананиев най-накрая призна, че от отпуснатите преди това общо 86 милиона колко точно ще отидат за заплати на медицинския персонал е решение на ръководствата на болниците.

Сега вече синдикатът КНСБ иска гаранция, че поне 70% от тях ще стигнат до медиците.

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта
Обновена

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет

Президентът на КНСБ Пламен Димитров излезе от срещата умерен оптимист. Остават доста въпроси за изясняване, обясни на брифинга той. 200-те милиона лева ще бъдат заложени в бюджета за 2020 на НЗОК в графа болнична помощ. Повишението на заплатите трябва да залегне и в новия Рамков договор.

Иначе той е песимист по отношение на детското и училищно здравеопазване. Там е заложено увеличение на заплатите, но не толкова, колкото хората искат, изтъкна Димитров. За тях битката продължавала.

КНСБ ще продължи да предлага механизми, които да защитят малките общински болници, увери Димитров.

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

От много години за пръв път такъв огромен ресурс над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а голяма и значителна част от тези пари ще отиде за увеличение на заплатите, подчерта и здравният министър Кирил Ананиев. Парите щели да влязат в системата през увеличение на клиничните пътеки.

Здравният министър обясни, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50% от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор.

Желанието на Ананиев е и да се увеличи присъствието на Министерство на здравеопазването в бордовете на болници, на които принципал е ведомството му. Така щял да се засили и контролът.

Тези завишени разходи за здравеопазване щели да се предвиждат целогодишно, за да има високи заплати в сектора.

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

А четохте ли на 10 април стенограмата, публикувана и от Министерски съвет? Тогава какво разбрахте? А сега какво се получи и защо ли цъкаме с език, пита се Милена Петкова