Правителството ще предложи пакет за споразумение на медицинските сестри в началото на идната седмица. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод на протеста и гражданското неподчинение на медсестрите, които повече от денонощие останаха барикадирани в сградата на Народното събрание.

"Всичките тези хора ли да се накачат горе на козирката и да кажа или/или. С тях се виждах, огромна част от обещанията сме ги свършили и всичко това ние в разговори последния месец сме го финализирали", каза Борисов и увери, че бил проявил уважение към тях. 

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом
Обновена

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом

Протестираме година и никой не решава проблемите ни, заяви Мая Илиева

"Вчера пратих министри, зам.-министри и т.н. Със синдикатите - официалните ние работим. И един пакет ще предложим след понеделник, да видим как ще се разберем", заяви премиерът.

Борисов бе в шуменското село Пристое, където се провежда традиционното за празника Тодоровден надбягване с коне - кушия. "Винаги съм радостен, когато съм в Североизточна България. Тук християни и мюсюлмани живеят заедно в дух на приятелство", пишеше на страницата на премиера в социалната мрежа Фейсбук.

Припомняме, след протест под прозорците на властта пет медицински сестри влязоха на заседание на здравната комисия в парламента. Тъй като не са били чути, те останаха в сградата на бившия Партиен дом и престояха там около 24 часа - от 5 до 6 март.

Една от сестрите излезе на перваза на прозорец на приземния етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите.