"Не мисля, че това е поражение. За да не преживеем втори път насилствено извеждане от сградата, решихме сами да напуснем сградата. Аз не се чувствам терорист и не мисля, че пет жени - майки и медицински сестри, сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин".

Това обяви в сутрешния блок на bTV лидер на протестиращите медицински сестри Мая Илиева, които снощи доброволно излязоха от Партийния дом. 

Това не е краят, обявиха медсестрите след блокадата
Обновена

Това не е краят, обявиха медсестрите след блокадата

След 24-часова драма петте сестри излязоха доброволно от бившия партиен дом

По думите й влизането в Партийния дом било заради неглижирането на медсестрите, а не заради отчаянието. "Не сме психически нестабилни. Не може една година да протестираме и никой да не може да ни реши проблемите", заяви Мая Илиева.

Физиотерапевтът Бойка Анастасова, която най-дълго вчера остана на перваза на прозореца на сградата на Партийния дом, отново обяви, че е действала така, защото се е чувствала застрашена. "Мястото, на което бях защитена, е пред камерите и погледите на колегите долу", каза Анастасова.

Медсестрите отишли за диалог в Партийния дом, но не видели какво са нарушили като останали извънредно в институцията на Народното събрание. 

Росен Йорданов видя "институционална импотентност" в протеста на медсестрите

Росен Йорданов видя "институционална импотентност" в протеста на медсестрите

Действията на служителите на НСО не са атака, а безпомощност, според него

"Очаквахме някой да дойде и да проведем диалог", казаха още медицинските сестри, а Мая Илиева напомни, че била първата уволнена медицинска сестра заради протестите. По думите ѝ Бойка Анастасова също е репресирана в "Пирогов", където работи.

Не може в правова държава да нямаме право на протест, акцентира лидерът на недоволството на медицинските сестри. Протестът в палатковия лагер пред сградата на Министерския съвет продължава. 

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Друга от медицинските сестри, които протестираха в сградата на Партийния дом - Димитрия Димитрова, заяви: "Оставането ни в сградата на Партийния дом беше акт на отчаяние, за да покажем, че само с дипломация в България не се получават нещата". 

Много хора ни подкрепиха. Телефоните ни загряха от обаждания от чужбина. Хората питаха с какво могат да помогнат. Много лекари писаха, че се разграничават от изказването на Българския лекарски съюз (БЛС), който е против нас. Това води до едно обединение, каза Димитрова.

Тя призова хората - "Когато се борим за избори, нека всеки защитава своята партия, но когато се борим за социални придобивки, за здравеопазване, за образование - всички трябва да бъдем заедно. Само заедно ще успеем.".

Протестът остава, увериха медицинските сестри, които отстояват правата на българите за достъп до качествено здравеопазване. Ще продължаваме с различни методи, с различни действия, но няма да спрем, каза Димитрова и заяви, че подкрепят и исканията на майките на деца с увреждания.

Медицинските специалисти не искаме оставка, искаме всички 240 (депутати - б.р.), които са избрани, да работят, заяви тя.

Почти 24-часовото оставане в сградата на Партийния дом бе момент на показен акт, че сме готови на по-драстични действия. Искаме да покажем, че въпреки, че сме пет слаби жени, няма как да спрем. Ще продължим с дипломатични действия, законови действия, но ако след месец няма резултат, още веднъж ще прибегнем до драстични действия, каза медицинската сестра.

В Декларацията, която управляващите не подписаха, има срокове, които са за месеци. Цяла година нищо не се промени. Те (управляващите - б.р.) трябва да започнат да работят. Трябва да има достъпно образование, добро заплащане на нощния труд - всичко, което искаме, трябва да го постигнем, допълни Димитрия Димитрова.

Румен Ралчев: НСО сбърка още при влизането на медсестрите в Партийния дом

Румен Ралчев: НСО сбърка още при влизането на медсестрите в Партийния дом

Случаят не трябва да действа демотивиращо на състава на НСО

Припомняме, след протест под прозорците на властта пет медицински сестри влязоха на заседание на здравната комисия в парламента. Тъй като не са били чути, те останаха в сградата на бившия Партиен дом и престояха там около 24 часа - от 5 до 6 март.

Една от сестрите излезе на перваза на прозорец на приземния етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите

Правителството предлага споразумение със сестрите идната седмица

Правителството предлага споразумение със сестрите идната седмица

Според Борисов огромна част от обещанията към сестрите били свършени