Психолог видя "институционална импотентност" и "бутафорна перверзия" в протеста на медсестрите.

Протестът на медицинските сестри, които се барикадираха в бившия Партиен дом, а след 24 часа го напуснаха доброволно, е "протестен ексхибиционизъм". Това определение даде психологът и бивш зам.-директор на Института по психология в МВР Росен Йорданов в сутрешния блок на bTV. 

Това не е краят, обявиха медсестрите след блокадата
Обновена

Това не е краят, обявиха медсестрите след блокадата

След 24-часова драма петте сестри излязоха доброволно от бившия партиен дом

По думите му "след това (барикадирането - б.р.) станахме свидетели на "институционална импотентност", а накрая се получи една "бутафорна перверзия".

Иначе психологът е омерзен от това, че цялата тази картина създала едно много неприятно усещане за лош вкус, ниска култура и зрелище. "Аз съм засрамен от това, което се случи. Не смятам, че в днешно време в една цивилизована държава подобно поведение е допустимо. Недопустимо е да се допускат подобни ситуации", заяви Росен Йорданов.

Психологът запита каква е работата на шефа на НСО да се катери по прозорците и как са могли да допуснат да не изведат медицинските сестри от бившия Партиен дом. По думите му действията на служителите на НСО не са атака, а безпомощност. 

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом
Обновена

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом

Протестираме година и никой не решава проблемите ни, заяви Мая Илиева

Припомняме, след протест под прозорците на властта пет медицински сестри влязоха на заседание на здравната комисия в парламента. Тъй като не са били чути, те останаха в сградата на бившия Партиен дом и престояха там около 24 часа - от 5 до 6 март.

Една от сестрите излезе на перваза на прозорец на приземния етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите.