Преструктурирането на ръководството в Националната служба за охрана (НСО) не дава право да бъдат нарушени основните механизми за реагиране при кризисни ситуации.

Това заяви Румен Ралчев - бившият началник на охраната на Тодор Живков, в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с във връзка с новия началник на НСО и новите назначения в службата. 

Това не е краят, обявиха медсестрите след блокадата
Обновена

Това не е краят, обявиха медсестрите след блокадата

След 24-часова драма петте сестри излязоха доброволно от бившия партиен дом

Повод за думите му бяха барикадирането в Партийния дом на пет медицински сестри, които снощи доброволно напуснаха сградата, след като престояха малко над 24 часа там и една от сестрите бе поставена в критична ситуация да излезе на перваза на първия следприземен етаж на сградата.

Румен Ралчев не е съгласен с идеята НСО да викат помощ вътре в собствените си обекти на охрана, защото така работата ставала много сериозна. За това Ралчев иска да бъде разбран правилно - когато има грешки, ние сме длъжни много прецизно да ги посочим

Борисов одобри действията на НСО

Борисов одобри действията на НСО

Какво толкова като сестрите са преспали в Партийния дом, пита премиерът

По думите му НСО са сгрешили още при влизането на медсестрите в Партийния дом.

В момента, когато няколко пъти една от протестиращите медицински сестри е заплашила, че ще скочи през прозореца, вече е било напълно задължително изолирането на групата и взимане на решение какво да се прави по-нататък, подчерта Румен Рачев. Най-малкото е трябвало да се обезопасят прозорците.

"Като оставиш една жена да стои с часове на перваза на третия етаж действително е един голям шанс за всички, че случаят не е завършил с голяма травма или смърт", изтъкна Ралчев. Ненапускането на залата в Партийния дом е нарушение на правилника и може да бъде използвана сила, като взимане на допълнителни мерки, стана ясно от думите му.

Румен Ралчев не иска да влиза в политически сблъсъци и оценки, но целият този случай бил провокиран от политиците - нежеланието да изслушат на заседание протестиращите хора. "Тяхната крайна реакция беше израз на отчаяние и ние сме длъжни да погледнем нещата в очите, да вземем мерки и да кажем - дали действително нашето общество е достатъчно справедливо", запита той.

В заключение Румен Ралчев заяви, че този случай не трябва да действа демотивиращо на състава на НСО, защото има голям потенциал и е необходимо колкото се може по-бързо да приключи преструктурирането й. 

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом
Обновена

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом

Протестираме година и никой не решава проблемите ни, заяви Мая Илиева

Припомняме, една от сестрите излезе на перваза на прозорец на приземния етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите