"Отнасяме се с уважение към исканията на всеки". Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за протестните действия на медицински сестри в София през последното денонощие, съобщиха от Министерския съвет.

Припомняме, една от сестрите излезе на перваза на прозорец на приземния етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

"Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало", каза Борисов, но не уточни дали обещаните пари не са стигнали до тях.

Припомняме, на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Според Борисов реакциите на НСО са били правилни, въпреки че би могъл да говори и като президента и да критикува и напада, но не го прави, само защото НСО са на подчинение на президента.

Според Борисов буквата на закона е друга. "Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава, е друг. Но, това са български сестри, български майки и съпруги, какво толкова се е случило от това, че са преспали там?! Да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила, не е красиво и джентълменско. Но не е и красиво - тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни", каза Борисов.

Според премиера на служителите на НСО им прави чест, че не са употребили сила към петте медицински сестри.

Медицинските  сестри излизат от НС при едно условие

Медицинските сестри излизат от НС при едно условие

Манолова излезе от името на протестиращите сестри

На въпрос дали случилото се има политически привкус, Борисов отговори: "Е, как да няма?! Нали всичките са учредители на политически партии, движения и то се вижда кой отива при тях. За мен това не е правилно."

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира изграждането на автомагистрала "Хемус" в участъка между Търговище и Шумен. Очаква се строителството в този район между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци" да е завършено другото лято. 

Лекарите призоваха правителството да не се поддава на уличния ред

Лекарите призоваха правителството да не се поддава на уличния ред

Бяхме оцапани от политическа акция, подчерта проф. Габровски