"Винаги сме подкрепяли и не само на думи, а и с действията си, справедливите искания на специалистите по здравни грижи, но не можем да бъдем нито участници, нито да съдействаме по някакъв начин в подменяне на демокрацията и демократичния процес".

След острата декларация от тази сутрин зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) професор Николай Габровски отново се разграничи от протеста на петте медицински сестри в сградата на партийния дом.

НСО оцени като опасно и провокативно поведението на медицинските сестрите

НСО оцени като опасно и провокативно поведението на медицинските сестрите

От НСО отричат твърдението за посегателство върху тях

На брифинга присъстваха представители от различни съсловия от здравния сектор - освен от БЛС, и от синдиката на здравните работници, на частните болници и др., както и от столичната колегия на лекарите.

От БЛС са получили подкрепа на декларацията си от почти цяла България.

"В случая ние бяхме буквално казано оцапани от една политическа акция, подчерта проф. Габровски. Твърде видими са, според него, политическите цели и той е определено обезпокоен.

БЛС винаги е стоял извън политическите действия, защото здравето няма цена.

Медицинските  сестри излизат от НС при едно условие

Медицинските сестри излизат от НС при едно условие

Манолова излезе от името на протестиращите сестри

За проф. Габровски нахлуването на медицинските сестри в Партийния дом е екстремизъм, въпреки че хората са избрали либералната демокрация.

"Ако не беше либералната демокрация тези хора могат да се замислят какво би им се случило и как щяха да заявяват своите искания и как щяха да дойдат изобщо до София, за да ги заявят на площада, коментира той.

БЛС недоумява от абсурда в Партийния дом

БЛС недоумява от абсурда в Партийния дом

Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор

За това проф. Габровски призова премиера, правителството и министъра на здравеопазването да не се поддават на този уличен ред. Лекарите не смятат, че това е начинът за решаване на проблемите в здравеопазването. Проблеми има и те трябва да бъдат решавани, но този, който мисли, че могат да бъдат решавани от ден за друг трябва да си помисли каква е цената на това, завърши проф. Николай Габровски.

Медицинските сестри не мърдат от Партийния дом, НСО ги убеждава

Медицинските сестри не мърдат от Партийния дом, НСО ги убеждава

В залата с тях вече стои и бившият омбудсман Мая Манолова

Милка Василева от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ) заяви, че медицината е екипна дейност и всички лекари правят здраве и здравеопазване.

В последните 20 години проблемите на лекарите били пренебрегвани от всички управляващи. Хората прегоряха и виждаме какво се случва сега, посочи тя. Въпреки това тя не одобрява действията на протестиращите в партийния дом, тъй като те натягат допълнително атмосферата в сектора.

За БАПЗГ е още по-тревожно положението на техните колеги, притесняват се за тяхното здравословно състояние и проблемите, които те изваждат пред обществото - преувеличени в техните действия.

Действително исканията, които налагат са абсолютно правилни, но начините, по които те се опитват да ги разрешат няма как да бъдат приети от организацията, акцентира Милка Василева.

Нинова обвини властта в безхаберие към медицинските сестри

Нинова обвини властта в безхаберие към медицинските сестри

Исканията им били основателни и справедливи

Ние искаме да има разговори и да бъде изготвена стратегия, която да определя развитието на българското здравеопазване, за да може професионалистите по здравни грижи и лекарите да знаят мястото си в здравната система, каза Василева.

Ние искаме своята автономност, но излизането на улицата не решава проблема. "Ние не заставаме зад начина, по който се отправят исканията на протестиращите медицински сестри", подчерта Милка Василева, която очаква управляващите да постигнат политическо съгласие и повече такива ескалации на напрежението да не бъдат създавани.

Д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз, е възмутен, че в един момент, в който е обявена национала грипна епидемия, организират са щабове в страната за противодействие на коронавируса и ялото съсловие е мобилизирано, "пет човека излизат на улицата да търсят и представят някакви искания от общност на медицински сестри, въпреки че нямат тяхната представителност.

Викове "терористи" и размяна на усмивки в пленарна зала заради медицинските сестри

Викове "терористи" и размяна на усмивки в пленарна зала заради медицинските сестри

Депутатите влязоха в спор и редът на заседанието беше нарушен

"Ние сме на фронта, за да лекуваме и да помагаме. Лекарите в София са видимо притеснени, ние също можем да излезем на контрапротест. Меджидиев напомни, че лекарското съсловие е участвало в преговорния процес и сме постигнали определени резултати - увеличение в цените на болнична и доболнична помощ. 

Борисов одобри действията на НСО

Борисов одобри действията на НСО

Какво толкова като сестрите са преспали в Партийния дом, пита премиерът