В дъжда продължава протестът в палатковия лагер пред Министерския съвет на част от медицинските сестри. Те са представители на Синдиката на медицинските специалисти и на Гражданска инициатива "Системата ни убива", съобщи БНР.

В отворено писмо те поискаха оставката на кабинета "Борисов-3" като вече отказват преговори. Писмото е адресирано до президента Румен Радев, депутатите, националния омбудсман Диана Ковачева, медиите и всички граждани. 

Дариткова видя целенасочена акция в действията на медицинските сестри
Обновена

Дариткова видя целенасочена акция в действията на медицинските сестри

От ВМРО и ДПС също изразиха позиция по темата

Една от петте медицински сестри, които престояха в сградата на бившия Партиен дом - Мая Илиева, каза, че председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова трябва да понесе отговорност за думите си от петък, когато окачестви барикадата на петте сестри като целенасочена провокация.

Тя потвърди казаното от колежката ѝ Димитрия Димитрова, че протестът остава безсрочен, защото голяма част от исканията им остават неизпълнени

Премиерът Бойко Борисов обеща в събота тази седмица да бъде предоставен пакет от мерки за преговори по исканията на Синдиката на медицинските специалисти. Към момента няма официална покана за обсъждането им, допълни Мая Илиева. 

Разчитаме на 30 000 лекари и около 47 000 медицински сестри

Разчитаме на 30 000 лекари и около 47 000 медицински сестри

Около 1000 по-малко медицински сестри в последните години

Припомняме, при почти 24-часовия си престой в сградата една от сестрите излезе на перваза на прозорец на третия етаж в сградата на бившия Партиен дом. Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др. Според твърденията на медицинските сестри спрямо тях е приложена сила.

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите.