Медицинските сестри от Синдиката на медицинските специалисти, които в петък протестираха на перваза на Партийния дом, имат намерение да съдят директора на "Пирогов" Асен Балтов за изнасяне на лични данни. Това обяви сестрата Мая Илиева в студиото на БиТиВи.

Преди няколко дни в Балтов изнесъл публично информация за заплатата на Бойко Анастасова, както и документ с ЕГН-то и адреса на лидера на синдиката Мая Илиева.

От думите й стана ясно, че протестът на медицинските сестри ще продължи.

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом
Обновена

Медсестрите не видели нарушение при оставането си в Партийния дом

Протестираме година и никой не решава проблемите ни, заяви Мая Илиева

Илиева не се съгласи с твърдението, че исканията на сестрите за стартова заплата от две минимални работни заплати за страната и колективен трудов договор на национално ниво са неизпълним. Какво означава неизпълними, попита Илиева и посочи, че начинът да се разрешат проблемите е проблем на държавата, има обаче достатъчно пари в здравеопазването в страната. "Убедени сме, че в здравеопазването има достатъчни много средства, така че да бъдат покрити и нашите нужди", коментира тя.

Според нея планът на здравните власти при нужда да бъдат командировани медицински сестри няма да сработи, защото в момента те са прекалено малко и точно сега това ще проличи. "Никой не казва една медицинска сестра за колко пациенти се грижи. Говорих с Габрово - нямаха нищо, нямаха обикновени маски и ръкавици, информира Илиева.

От разговора стана ясно, че целта на барикадиралите се в Партийния дом в петък медицински сестри е била да се свържат с медиите и да предизвикат общественото внимание.

Мая Илиева и Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в студиото изразиха недоволство, че не срещат достатъчно обществена подкрепа за своите искания.

"При условие, че ние повече от 10 години пишем тонове декларации, срещи, разговори, които всъщност не дадоха искания резултат, вероятно колегите са прави. (...) Медицинските сестри са добре оценени в западния свят и държавата не направи нищо за да ги задържи тук", посочи и Милка Василева.

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта
Обновена

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет