Борим се за премахването на всички корупционни схеми в здравеопазването. Нашата 10-месечна борба беше преминала през всякакви метаморфози и накрая роди нещо, на което обстоятелствата ни принудиха - изградихме структура, която да ни защитава пред институциите. По такъв начин съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България Бойка Анастасова представи новоучредения синдикат на медицинските специалисти на пресконференция в БТА.

Организаторът на продължителните протести на медицинските сестри Мая Илиева припомни, че от месеци алармират за проблемите в здравеопазването, кражбите, липсата на кадри, минималните заплати и лошите условия на труд.

"Наслушахме се на много обещания и стигнахме до извода, че ни е необходима организация, която да защитава нашите трудови права и да отстоявана нашите искания. Така се роди синдикатът на българските медицински специалисти", заяви тя. По нейни думи синдикатът вече е регистриран в съда, вписан в Агенцията по вписванията. Предстои да започне договаряне с работодателите по места, като има готовност за организиране на ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдем чути.

Медсестри на протест пред НЗОК - искат да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г.

Медсестри на протест пред НЗОК - искат да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г.

Те негодуват, че само БЛС представлява работещите в здравните заведения

Времето на мирните протести свърши, идва времето на истински, работещ, професионален синдикат, категорична бе Илиева. Тя се надява, че новосъздадената структура, на която е председател, един ден ще стане и национално представена.

От своя страна Димитрия Димитрова от Сдружението на фелдшерите посочи, че по време на протестите е станало ясно, че резултат има само там, където се действа с натиск и хората имат волята да преодолеят страха от риска да бъдат уволнени и да няма кой да ги защити.

Тя е категорична, че създаването на синдикат, който да ръководи протестните действия, е повече от наложителен.

Александър Александров от Сдружението поясни, че медицинският синдикат обединява всички професии, свързани със здравеопазването, без лекарската професия.

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

Този синдикат ще е острието в гърбовете на управляващите и на министерството на здравеопазването, заяви той. Според него се е очертал двоен стандарт на управляващите - те защитавали правата на едни професии в здравеопазването, а други били недостатъчно представлявани. По негови думи синдикатът ще е защитник на отделните професии в България.

Сред учредителите на синдиката е и Алиансът на българските акушерки. Павлина Герина посочи, че техен ангажимент ще бъде и защитата на авторитета на медицинската специалност, реабилитацията на доверието в компетенциите и спазването на договореностите на КТД. Тя подчерта, че тези усилия ще бъдат не само в името на медицинските специалисти, но и на пациентите.

Медиците обявиха и че подготвят нов протест за неделя.

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта
Обновена

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет