Медицинските сестри излязоха на протест пред НЗОК, съобщава bTV.

Те настояват да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г., с който се определят правилата, по които НЗОК осъществява плащанията.

По закон Здравната каса води тези преговори с лекарския съюз за медицинските дейности и със зъболекарския съюз за денталните дейности.

Срещата между представителите на протестиращите медицински сестри и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев приключи около обяд, но без да доведе до яснота.

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Над 10 г. КНСБ не са защитили дори едно право на медицинските сестри

Здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите

Мая Илиева, организатор на протестите на медсестрите, обясни, че единственото, което протестиращите са разбрали, е, че д-р Дечев няма правомощия, с които да им съдейства. Той обаче ги е насочил към надзора на Здравната каса, откъдето биха могли да ги поканят да присъстват на договарянето.

По думи на Илиева в момента в преговорите единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, а това означава, че има само лекари, без представител на другите регистрираните професии - участници в здравеопазването.

Исканията на медсестрите са в рамковия договор да се фиксират минимални основни заплати и доплащания, а също да се въведат изисквания за броя на медицинските специалисти, които ще обслужват пациентите.

Рамковите договори трябва да бъдат приети до края на тази година, за да влязат в сила от следващата.

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

Ананиев, кажи го простичко: защо излъгахте медицинските сестри?

А четохте ли на 10 април стенограмата, публикувана и от Министерски съвет? Тогава какво разбрахте? А сега какво се получи и защо ли цъкаме с език, пита се Милена Петкова