КНСБ пристъпва към нови преговори за нови работни заплати в сектор "Здравеопазване". Това обяви на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Той обясни, че след сключване на Националния рамков договор до края на февруари се сключват и договорите с новите страни-контрагенти на Здравната каса и именно тогава ще се уточнят заплатите на медицинските сестри в болничната помощ. Медицинските сестри заплашват с ефективни протести именно заради липсата на увеличение, въпреки обещаните им от правителството заплати.

КНСБ иска още 8.5 млн. лв. за заплати на медиците в училищата

КНСБ иска още 8.5 млн. лв. за заплати на медиците в училищата

Между 1260 и 600 лв. варират възнагражденията им в момента в страната

"Над 7 млн. искахме за училищно и детско здравеопазване, над 200 млн.лв. за болнично здравеопазване, за да може сестрите в болниците да имат минимална заплата 950 лв. След протеста имаше 240 млн. лв. увеличение на бюджета, но само някъде се постигна увеличение", обясни д-р Кокалов.

Той даде пример с бургаската болница, където са били едни от най-ниските заплати - 800 лв. Такива били и заплатите в болниците във Видин и Враца заради лошо управление и там правителството трябвало да има "специална политика".

"Надяваме се, че нещата ще се случат с увеличаване на заплатите за мед. сестрите, ако не - "со кротце, со благо и со малце кьотек", каза Кокалов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че подкрепят протеста на медицинските сестри за увеличаване на заплатите им, но не и ако те са "политически".

Година по-късно медсестрите отново излизат на национален протест

Година по-късно медсестрите отново излизат на национален протест

Демонстрациите започват на 1 март пред "Пирогов"

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март миналата година медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците