Софийският градски съд наложи мярка "задържане под стража" на 72-годишния шофьор, обвинен за причиняване на смъртта на пешеходка при катастрофа на бул. "Владимир Вазов" в София. Според съдебните мотиви, мъжът има дълга история на противообществени прояви и престъпления, въпреки че формално е бил реабилитиран. Съдията подчерта, че реабилитацията заличава правните последици, но не и фактите от миналото на обвиняемия.

Обвиняемият е нарушавал многократно Закона за движение по пътищата, включително с актове за превишаване на скоростта. Според съда има реална опасност мъжът да извърши ново престъпление, предвид досието му, което показва предишни присъди, включително за тежко умишлено престъпление, свързано с притежание и разпространение на повече от 16 кг марихуана.

Пред съда обвиняемият заяви, че е преминал на зелен светофар и поиска по-лека мярка за неотклонение. Въпреки това, съдът реши да го остави в ареста.

Решението на съда подлежи на обжалване пред по-висша инстанция. Следващото заседание по делото е насрочено за 17 октомври в 10:00 часа.

Инцидентът се случи на 10 октомври, когато при сблъсък между два автомобила на бул. "Владимир Вазов" единият от тях излезе извън пътното платно, качи се на тревните площи и удари пешеходката на тротоара. Медицинският екип, пристигнал на мястото, потвърди смъртта на жената.

Разцепен на две тир блокира магистарла "Марица"

Разцепен на две тир блокира магистарла "Марица"

Инцидентът е станал около 34-ия километър на магистралата