На Илия Илиев е постановен домашен арест, като Военният съд е отказал да се произнесе за това дали задържането му в ареста за 72 часа е било незаконно.

В документите по делото има данни и за други лица от МВР замесени в длъжностни престъпления.

Все още не могат да се оповестят имена.

Повече от четири часа състав на Военния съд разглежда иска на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев за законността на 72-часовия арест.

Аадвокатът му Васил Василев заяви, че според тях прокуратурата своеволно държи за такъв период Илиев.

При изключителни мерки за сигурност Илиев бе докаран в съдебната зала. Чакащите медии дори не знаят в коя от залите е съдебното заседание.
Илиев изрично е пожелал да не бъде сниман, както и да не му се задават журналистически въпроси.

Адвокатът му допълни още, че вчера военната прокуратура е внесла искане за домашен арест на Илиев, но защитата не е получила официално такова предложение.

Васил Василев заяви, че обжалват ареста, защото прокуратурата е длъжна да задържа не за срока, който тя смята, че й е удобен за събиране на доказателства, а за изправяне пред съда.

За господин Илиев този срок и тази възможност на прокуратурата е налице още от полунощ на задържането му, когато приключиха някои процесуални следствени действия с негово участие".

След това повече от 36 часа, според Василев, Илиев е задържан без никакво основание, което е израз на процесуален произвол.

Василев допълни, че ако съдът прецени, че задържането е незаконно, би трябвало да разпореди незабавно освобождаване.

По думите му той и Илиев са декларирали, че ако бъде освободен, са на разположение на съда денонощно.

На разположение сме да гледаме всякакви искания на прокуратурата, включително да ни връчи обвинителния акт и да обсъждаме нещата по същество."

Василев коментира, че съдът би трябвало да гледа искането за домашен арест и за да се гледа то, не се изисква Илиев да е задържан.

Според кулоарна информация, ако съдът обяви 72-часовият арест за незаконен, веднага започва да гледа иска на военния прокурор за "домашен арест".

Самият обвинител (на долната снимка) отказа всякакъв коментар.