Протестиращите работници от "Кремиковци" АД блокираха движението по бул. "Княгиня Мария Луиза" в София, съобщи БНР.

Лидерът на КТ "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов изрази пред протестиращите разочарованието си от срещата на синдикални представители с началника на кабинета на премиера и икономическия му съветник, заради това, че няма реални действия по случая с "Кремиковци".

Той съобщи, че утре протестиращите ще поискат разрешение да организират палатков лагер в знак на протест и ще преминат към гладна стачка.

Лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков каза, че на срещата отново е било настоявано да се сформира работна експертна група за оценка на състоянието на комбината и са повторили своите социални предложения.

Поне до края на седмицата подаването на газ към „Кремиковци" няма да бъде спряно, заяви пред протестиращите металурзи синдикалният лидер на федерация „Металурзи" Людмил Павлов. Той прогнозира, че до петък ще стане ясно дали ще има сделка или не.

Около 2000 работници от цялата страна излязоха на протест в подкрепа на „Кремиковци". От площада „Св. Ал. Невски" те се отправиха към МС, където за пореден път настояват правителството да предприеме реални действия за спасяване на комбината.

Работниците от химическата и металургичната промишленост, миньори и машиностроители от Бургас, Шумен, Перник и разбира се, от комбината „Кремиковци" провеждат митинг пред сградата на МС, за да покажат пред държавните институции, че няма да спрат борбата и дори ще стават все повече, докато не стане ясна съдбата на „Кремиковци".

Протестиращите носят плакати с надпис „Стоп на катастрофата в „Кремиковци". В шествието днес се включиха и лидерите от КНСБ Валентин Никифоров и Пламен Димитров, както и президента на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Синдикалният лидер в „Кремиковци" Людмил Павлов заяви, че Министерството на енергетиката води преговори с бразилската компания CSN за производство на кокс в комбината и „Булгаргаз" няма да спира подаването на газ до предприятието до края на седмицата.

Около 400 човека работят на Коксохима, но все пак, ако се стигне до сделка, това означава, че добивната част от заводите се запазва. След това е въпрос на преговори за другата част от завода.

До окончателното финализиране на преговорите „Кремиковци" ще получава природен газ от „Булгаргаз" потвърди вчера и оперативният директор на комбината Пламен Стоянов, който прогнозира, че до петък ще стане ясно дали ще има сделка или не.