По решение на българското правителство ще бъде извършена евакуация на българските граждани от района на Триполи.

Това съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

По разпореждане на министър-председателя държавната фирма „Техноекспортстрой" е осигурила самолет  с капацитет от 180 места, който се очаква да пристигне в Триполи по-късно във вторник. Първоначално машината трябваше да излети в 9:00 часа от София и да бъде в Либия по обед, но машината все още е у нас. Говорителят на Външно Весела Чернева съобщи, че либийските власти официално са разрешили на машината да кацне в столицата на северноафриканската държава.

Във връзка с това и поради нарушените  вътрешни комуникации на територията на Либия, МВнР се обръща към българските граждани в района на Триполи с указания, онези от тях, които имат в себе си задгранични паспорти и преценят, че няма рискове за личната им сигурност, да се явят на летището в Триполи към 12.00 ч. местно време.

Всички да носят със себе си българските си паспорти, независимо дали в тях имат либийски изходни визи (по-късно премиерът Борисов заяви, че е задължително сънародниците ни да имат изходни визи - б.р.). Препоръчително е желаещите да се евакуират, да носят със себе си вода и лека храна.

МВнР препоръчва на българските граждани от района на Бенгази и градовете от източната част на Либия, по възможност да не напускат домовете си. Към момента летището в Бенгази остава затворено за полети, поради което се търсят други възможности за евакуация.

Българските граждани в Либия, които нямат в себе си български паспорти, следва задължително да се свържат с посолството за уточняване на възможностите за получаване на временни паспорти, без които не могат да напуснат страната.