Забраната гребците ни да тренират на река Ропотамо през зимата ще остане. В студиото на БНТ екоминистърът Борислав Сандов бе категоричен, че забраната ще остане, макар и да не е издадена от него лично, а от последния редовен министър на околната среда и водите. Ропотамо е единствената българска река, която е с най-високо ниво на защита като резерват. Всякаква човешка дейност там трябва да бъде забранена и всъщност е била забранена. Плувците тренират десетилетия в нарушения на тази екозащита, обясни Сандов и бе категоричен, че няма да наруши правилата. По думите му плувците ни могат да намерят и друго място, на което да тренират, а като пример даде гребния канал в Пловдив.

Борислав Сандов опонира индиректно на федерацията по гребане, която твърди, че с нищо не нарушава биоразнообразието. "Те не могат да твърдят това, тъй като нищо не е наблюдавано и анализирано, вследствие на това, че просто през годините в Ропотамо не е спирала човешката дейност. Така че - не знаем."

Борислав Сандов увери, че ще спре и туристическите корабчета, които също са в нарушение на забраната опазване на околната среда в Ропотамо.

МОСВ предлага нови 11 защитени зони по "Натура 2000"

МОСВ предлага нови 11 защитени зони по "Натура 2000"

Те са разработени от експертен екип под ръководството на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

"Но ако допуснем изключения по един въпрос, значи ще го направим и по друг. Ако там продължават да тренират, значи правим изключение и влизаме в сивата зона."